Šiltos grikių ir burokėlių salotos

Grikių salotos
Šiltos grikių ir burokėlių salotos

INGRIDIENTAI

  • 2 puodeliai skrudintų grikių 
  • 3 dideli burokėliai
  • 50 g špinatų
  • 2-3 dideli grybai (naudojome portobello)
  • ½ poro, supjaustyta
  • 2 didelės česnako skiltelės, smulkiai pjaustytos
  • 1 šaukštelis džiovinto rozmarino
  • 1/3 šaukštelio rupios jūros druskos
  • Juodieji pipirai
  • 2 šaukštai lazdyno riešutų, susmulkintų
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1-2 šaukštai balzamiko acto
  • šviežių petražolių, papuošimui

PARUOŠIMAS

Nulupkite burokėlius ir supjaustykite dideliais kubeliais.

Grūstuvėje pasigaminkite rozmarino druskos mišinį, grūsdami sausą rozmariną ir jūros druską, kol gausite smulkius miltelius.

Į dubenį sudėkite burokėlių gabaliukus. Aptepkite 1 šaukštu alyvuogių aliejaus ir 1 šaukštu balzamiko acto, pagardinkite rozmarinų druska bei pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 200° C ir kepkite apie 40 minučių, kol suminkštės.

Grikius suberkite į nedidelį puodą įpilkite 3 stiklines / 720 ml vandens, uždenkite dangčiu ir užvirinkite. Nesūdykite, kol grikiai nėra išvirti, nes druska neigiamai veikia grikių tekstūrą. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite ant mažos kaitros, kol visas vanduo susigers (pasitikrinimui, pakreipkite puodą, kad pamatytumėte, ar nėra vandens, bet NEKELKITE DANGČIO). Kai vanduo visiškai susigers, palaikykite puodą dar 10 minučių tvirtai uždengę dangtį, kad grikiai baigtų virti savo garuose.

Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberkite griežinėliais pjaustytus porus ir kepkite ant mažos kaitros, kol beveik suminkštės. Suberkite kubeliais pjaustytą česnaką ir pakepinkite, kol jis pasidarys kvapnus. Sudėkite griežinėliais pjaustytus grybus, apkepkite. Pagardinkite druska ir pipirais bei šaukštu balzamiko acto.  Suberkite špinatus ir leiskite pasitroškinti. Galiausiai sudėkite virtus grikius. Gerai išmaišykite ir pagal skonį suberkite prieskonius.

Padalinkite į dubenėlius, ant viršaus uždėkite keptų orkaitėje burokėlių gabalėlių, lazdyno riešutų ir šiek tiek šviežių petražolių. Skanaus.